Ekonomi

E-posta korsanlığının maliyeti 2,3 milyar doları aştı

HANDE BERKTAN

İş e-postalarının ele geçirilmesi, şirketler için en zarar verici siber suçlardan biridir. Artık bilgisayar korsanları bu tür planlar için yapay zeka tabanlı uygulamalar kullanıyor.
Bilgisayar korsanları, iş e-postalarını bazen dolandırarak, bazen de çalışan bilgisayarlarına kötü amaçlı yazılım bulaştırarak ele geçirir. Gizliliği ihlal edilmiş e-postaların şirketlere yıllık maliyeti 2,3 milyar doları aştı.

“Yapay zekanın kötüye kullanım oranı 26 kat arttı”

Stanford Üniversitesi Yapay Zeka Enstitüsü tarafından yayınlanan Yapay Zeka Endeksi Raporuna göre, yapay zekanın kötüye kullanım vakalarının sayısının 2012’den bu yana 26 kat arttığı belirtildi. Kasım 2022, etkileyici doğal dil işleme yeteneğine rağmen intihal, zımnilik ve bilgi sızıntısı konusunda birçok endişeyi de gündeme getiriyor.

ABD’nin Kaliforniya merkezli ağ güvenlik şirketi Palo Alto Networks Türkiye Rusya CIS Bölge Müdürü Vedat Tüfekçi, Bloomberg HT’ye şirketlerin yapay zeka chatbot’ları kullanırken ve siber saldırılara karşı nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Palo Alto Networks Türkiye, Rusya, CIS Bölge Müdürü Tüfekçi, “Open AI, yapay zeka alanında en ünlü markalardan biri olma yolunda hızla yükselişini sürdürürken, bazı kötü niyetli aktörler “openai” ve “chatgpt” gibi uzantılı alan adlarını kullanıyor. siber güvenlik riski oluşturabilir. olası girişimler dikkate alınmalıdır. “ChatGPT kullanıcılarını bu tür hizmetlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.”

“ChatGPT, 100 milyon aktif kullanıcıyı aştı”

Bugün ChatGPT’nin net kullanıcısı olan Vedat Tüfekçi, “OpenAI tarafından geliştirilen ve Kasım 2022’de piyasaya sürülen yapay zeka chatbot ChatGPT, sadece beş günde bir milyon ilk kullanıcısına ulaştı. ChatGPT, lansmanından sadece iki ay sonra, Ocak 2023’te 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Benzerweb tarafından yapılan bir analiz, ChatGPT’nin Mayıs 2023 itibariyle 30 günde yaklaşık 1,8 milyar kez ziyaret edildiğini gösteriyor.

“En çok siber saldırıya uğrayan sektörler, finans ve gayrimenkul”

Fidye yazılımı aktörleri genellikle yalnızca belgeler şifrelendikten ve kurban kuruluş bir fidye notu aldıktan sonra keşfedilir. Finans ve gayrimenkul, ortalama fidye talebinin en yüksek olduğu segmentlerin ortasında yer alıyor.

Palo Alto Networks Türkiye, Rusya, CIS Bölge Müdürü Tüfekçi, “Türkiye’de yapay zekaya dayalı interaktif hizmetler daha çok eğitim, iş hayatı ve bilgi toplama konuları. altında ele alınmaktadır. Eğitim sürecinde öğrencilerin ödev, proje ve sınavlarda yazılım robotlarını kullanarak içerik oluşturması intihal sorunlarını gündeme getirmiştir. Bazı üniversitelerde doktora veya yüksek lisans sınavlarında bazı öğrencilerin sorularına bu tür hizmetlerden yanıt almalarının, eğitim kurumu yönetimlerini harekete geçmeye zorladığı bilinmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu