Deprem Bölgesinde Salgınların Önlenmesi İçin Enkazın Üzerine Çamaşır Suyu Dökülmeli mi?
7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş sarsıntısının ardından yaralı ve ölü sayısı artmaya devam ediyor. Enkaz altında hayatını kaybedenlerle birlikte deprem bölgesindeki su, ilaç ve hijyen sorunları da göz önünde bulundurularak salgın hastalıkların yayılmasının önlenmesi için çeşitli önlemlerin alınabileceği söyleniyor. Bunlardan biri de enkazın üzerine çamaşır suyu dökmek. Peki bu önlem nasıl çalışıyor veya tehlikeli mi?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem aynı anda 10 ili yerle bir etti. Bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
AFAD’dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde 18 bin 342 kişinin hayatını kaybettiği, 74 bin 242 kişinin de yaralandığı açıklandı.
Yardımlar deprem bölgelerinde toplanmaya devam ediyor ve depremzedelerin en çok su, sabun ve ilaca ihtiyaç duyduğu bildiriliyor.
Uzmanlar, deprem bölgelerinde salgın hastalıkları önlemek için enkaza çamaşır suyu dökülebileceğinin önerilmiş bir sistem olduğunu ancak ne kadar yanlış olduğunu yanıtladı.
Teyit.org, sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ercan’ın bu iddiasını inceledi ve AKUT yetkilisi, tekniği uygularken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.
Sterilizasyon ve kanal tedavisinde kullanılan bir etken madde olan sodyum hipoklorit (NaOCl) içeren çamaşır suyu aslında insan vücudu için tehlikelidir.
Ne yapalım?
Enkazın canlı olduğu düşünülüyorsa bu yöntem kullanılmamalı” dedi.